Merhabalar kahve seven güzel insanlar. Bu yazımda” Kahve’nin yanında neden su getirilir?” sorusuna cevap aramaya çalıştım.
Kahve ile tanışmamız ve kullanmaya başlamamız 500 yıl öncesine dayanıyor. Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var diyerek hayatımızın vazgeçilmez içeceklerinden biri olan kahvenin yanında neden su getirilir? Aslında bunun üzerine söylenen birçok rivayet bulunmaktadır.
İlk rivayetlerden birisi; eskiden padişahların yemeklerini tadan çeşnicibaşılar bulunmaktaymış. Padişahların yemeklerinin zehirli olup olmadığını tadan çeşnicibaşılar kahveyi de tadarlarmış. O zamanlar kahvenin makbulü tabi demir cezvede tek kişilik olan pişen kahve imiş. Koca padişaha 4 kişilik kahve değil de tek kişilik kahve pişiriliyormuş. Bu da güvenlik sorunu oluşturuyormuş. Bunun üzerine bir yöntem geliştirilmiş. Padişah kahveye parmağını bandırıp kahvenin yanında gelen suya sokarmış. Kahvenin suyu içinde ki dağılımına göre zehirli olup olmadığını anlarmış. Tabi ki mevzuda o günlerden bugünlere gelmiş.
Diğer rivayet ise; Osmanlı zamanında eve misafir geldiğinde kahve ile su getirilirmiş. Misafir toksa kahveyi, aç ise suyu alırmış. Öle bir durumda zaten hemen sofralar kurulurmuş.
Başka bir neden ise en önemlisi olan ; kahvede çok oksalat vardır. Bu oksalatı atmak için de su tüketilmesi gerekir. Oksalat böbrek taşı yapar. Ama su içtiğimiz zaman böbreklerimizde ki oksalat su ile yıkanır ve vücuttan atılır.
Suyun Türk mutfağında ki önemi yaz yaz bitmez. Kahvenin yanında su, baklavanın yanında su, rakının yanında su tesadüf tabi ki de olamaz.
Şöyle bol köpüklü kahve yapan, öpülüp baş üstüne konulacak kaç hatunuz.smile ifade simgesi ( O hatunları üzmeyiniz.)
Kahvemi yudumlarken sizlerin de keyifli kahve içimleriniz olsun efenim.
Yorumlar
Yorum Gönder